Česká republika - Morava - Mikulovská podoblast


Mikulovská podoblast 


>> Vinařství Kadrnka <<

obec Březí, Mikulovská vinařská podoblast.

Rodinné vinařství  Kadrnka se nachází ve vinařské obci Březí u Mikulova v blízkosti Pavlovských a Dunajovských vrchů. Současný vinohradník a vinař Jindřich Kadrnka je rodinou již čtvrtou generací, která ve vinařství pokračuje. Jeho profesní kariéra je velmi bohatá. V roce 2001 nastoupil do vinařství Mikrosvín Mikulov, kdy byl u vzniku vinařství Galant, odkud po dvou letech v roce 2009 odešel do Vinařství Volařík, kde byl možný rok 2015. vinicím. Toto všechno mu přineslo soukromé zkušenosti a umožnilo pozvednout rodinnou tradici na dnešní úrovni. V současné době obhospodařují Kadrnkovi 11 hektarů vinic v Mikulovských vinařských podoblasti na úbočí Dunajovských kopcích, jeden z nejteplejších míst v ČR. Ve vinařské obci Březí jsou na viniční tratě "Liščí vrch" a "

Vinařství Kadrnka získává v roce 2018 ocenění "Vinař roku ČR" pro nejlepší rodinné vinařství s produkcí do 200 000 litrů vína ročně.


>> Vican rodinné vinařství <<

obec Mušlov, Mikulovská vinařská podoblast. 

Vlastník rodinného vinařství Vican je Tomáš Vican, který je velmi úspěšným filmovým producentem. Produkoval mj. i filmy Bobule a seriál Vinaři, kteří se bezesporu velké měrou zasílají na své moravského vína, vinařství a vinařské turistiky.

Vinařství má příležitost krátkou historii (založeno v roce 2015), ale již si stačilo vydobýt své místo na vinařském výslunní. Vinařství hospodaří na cca 33 hektarech vlastních vinic situovaných v terroir Pálava. Mezi nejlepší viniční pozice patří tratě "Pod Mušlovem" a "Ořechová hora". Vinařství pěstuje pouze odrůdy, které jsou pro místní obyvatele a jejich jazykové lodě  Ryzlink vlašský . Vína zrají ve velkých dubových sudech, barikových sudech a akátových sudech. Používají se 8 tis. nechte starou gruzínskou metodu výroby vína v hliněných nádobách kvevri. Prvoplánová vína zde nehledejte. Vaše vína jsou mnohovrstevnatá, zvláštá s vlastním stylem.

Vinařství produkuje se vína řady "  Karel Roden " sezení pojí Tomáše Vicana dlouhoeté přátelství. Sklepní hospodaření v Bulharsku ve starých zrekonstruovaných sklepech a na Mušlově mají Farmu Pálavu, kde se vyrábí vlastní úžasné sýry.

Vína tohoto vinařství prostě ostatní ochutnat. O tomto vinařství bude ještě hodně slyšet.


>> Vinařství Baláž <<

obec Dolní Dunajovice, Mikulovská vinařská podoblast.

Počátky rodinného vinařství Baláž sahají až do meziválečného období a pohnutých 40. let minulého století. Na vinicích začal hospodařit děda nynějších majitelů a vyrobil také svá první vína.

Velké očekávání s vizí dalšího rozvoje vinařství v poválečném období však záhy přerušila násilná kolektivizace a znárodňování. Soukromé podnikání tak zcela zaniklo a výroba vína byla omezena jen na povolené minimum určené pro vlastní spotřebu. Vinařství se opravdu začalo rozvíjet až po roce 1989.

Obnovení výroby vína pod značkou vinařství Baláž začalo prakticky hned od roku 1989, nicméně nejdřív šlo jen o produkci sudového vína tak, jak tomu bylo u většiny moravských vinařů. Hned na začátku 90. let se začali pořizovat nové a moderní vinařské technologie a hlavně došlo k výsadbě a rozšíření rozlohy vlastních vinic. Díky těmto investicím a hlavně pak surovinové soběstačnosti z nových vinic, se mohlo vinařství zaměřit na výrobu lahvového vína, které koncem 90. let tvořilo víc jak 50% jejich produkce.

Vinařská rodinná firma byla založena v roce 1995. Zprvu probíhala výroba ve sklepě jejich otce, Jiřího Baláže st.. Později v přízemní hale, kterou Balážovi postupně rekonstruovali a vybavovali moderní technologií. Do roku 2001 vyráběli víno  pouze z hroznů vykupovaných od pěstitelů v Dolních Dunajovicích. Pochopili však, že bez vlastních vinic se neobejdou. Začali tedy s výsadbou a také s nákupem vinic v Dolních Dunajovicích. Vysadili odrůdy vhodné pro tuto oblast, s čímž jim pomohli jejich rodiče. Bez jejich velkého přispění by se sami do výsadby nepustili.

V současnosti je produkce vinařství Baláž díky vzrůstající kvalitě vín a zájmu o moravská vína zaměřena převážně na lahvová vína, která tvoří víc jak 70% produkce.


>> Vinařství Sonberk <<

obec Popice, Mikulovská vinařská podoblast. 

Vinařství Sonberk hledá novodobou historii z jedinečného místa, příležitostné víno a rukopisu lidí, tvořících srdcem. Na více než 40 hektarech pěstují zejména  Ryzlink rýnský , Pálavu a Tramín, ovlivňující životní prostředí. Zájem sklízených soukromých hroznů vyrábí do 150 000 lahví bílých, pouze přívlastkových vín charakteristických výrazných ovocností, vlastních šťavnatostí, vyšších minerálů a zajímavých kořenitostí.

Historické prameny vypovídají o tom, že Sonberk byl osázen révou již ve XIII. století a díky návštěvníkům s jižní expozicí svahů dával slavná popická vína. Již ve XVI. století nabyla vína z úpatí vrchu Slunečná kvalita a pověsti, která žádá samotný český krále a markrabím moravským   Ludvíkem Jagellonským. Z roku 1522 pochází dochovaná písemná zmínka, ve které se králí obracející na brněnskou městskou dovolenou a žádá, aby jemu samotný a jeho manželka druhý srpnový den v roce 1522 jako jeho komorník poslal „šest drajlinkuov vín dobrého a lahodného kuřáka“, za účelem získání volného zaplaceno „Vaše víno bylo z populárního vína na hřbitově, které bylo možné na nádvoří Marie Terezie.

Na tradici starobylé vinice produkující královská vína navázalo vinařství Sonberk v roce 2003.V květnu 2008 byla zkolaudována budova vinařství podle návrhu architekta Josefa Pleskota.

Sonberský vinohrad se rozprostírá na ploše více než 40 hektarů a obklopuje budovy vinařství na úpatí vrchu Slunečná (236 mnm), z pohledu je odvozen název hlavního viničního trati a vinařství. Vinice má možné půdní podmínky, které potvrzuje i geologický výzkum realizovaný v roce 2004 za účelem určení vhodnosti odrůd.

Sprašové plochy, nadmořská výška v okolí 230 mnm a jižní a jihozápadní expozice svahů blízké tradičním druhům révy vinné jakými jsou Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín kořenný, Rulandské šedé, Chardonnay, Pálava, Muškát moravský a Merlot. Vlajkové odrůdami vinařství jsou zejména odrůdy Ryzlink rýnský, Pálava a Tramín.

Réva je ošetřená, odlizená a sklízena omezeně, aby nedocházelo k poškození a znehodnocování hroznů. Specifické zájmy je sklizeň, která je přísně dostupná a snížená, vaše množství sklizených hroznů na keřech v hodnotě kolem 1,5 kg. Hrozny jsou sklízeny v různých fázích, rozhodující faktory jsou v sběru ročníku a kvality. Pro určení optimální doby sklizně jsou realizovány zkušební sběry a laboratorní analýzy. Sonberk ve vhodných vinici vyhovuje konceptu biodiverzity, kdy jsou mezi řádky révy vysety jiné rostliny podporující přirozenou rovnováhu. Součástí ekosystému sonberského vinohradu je biosad se včelími úly.