Oblast Piemonte


>> Giacosa Fratelli <<

obec Neive, oblast Piemonte, Itálie

Kdysi dávno byli čtyři bratři: Leone, Giovanni Battista, Costantino a Giuseppe, kteří se na konci 19. století přestěhovali z Costigliole d´Asti do Neive v srdci Langhe, aby zde pracovali jak nájemci zemědělské půdy. Bratři měli společné kořeny, ale každého čekal jiný osud. Leone zemřel při nehodě na lovu, zatímco Giovanni Battista se po studiu v semináři stal farářem v Caramagny. Constantine se zase zapsal do italského četnictva (Carabinieri). Jeho syn Dante proslul jako konstruktér Fiatu Cinquecento.

Jediný Giuseppe si nakonec splnil svůj sen, mít svůj vlastní sklep a vinařství ve kterém může vyrábět víno z kopců, kde se narodil. Bylo to v červnu 1895, kdy se dozvěděl, že v Borgonuovo di Neive se prodává sklep za cenu tří tisíc lir. Byla to částka, kterou si nemohl dovolit. Zní to jako příběh z pohádky, ale téhož večera měl sen v němž viděl výherní čísla, která následující den podal v loterii. Štěstěna se na něj usmála a Giuseppe vyhrál částku za kterou později sklep zakoupil.

Jeho syn Leon pokračoval ve šlépějích svého otce a vinařství prosperovalo. Po 40 letech tvrdé práce, v období dvou světových válek, převzali otěže vedení společnosti synové Leone, Valerio a Renzo, kteří zdokonalili práci ve vinohradu i sklepě a začali svá vína konečně plnit do lahví.  

V 90. letech se rodina věnovala výsadbě vinic v těch nejlepších polohách Langhe a dala tak další dobrý počin pro budoucí generace. V současné době hospodaří rodina na více než 50-ti hektarech vinic.


>> Musso <<

obec Barbaresco, oblast Piemonte, Itálie

Vínařství Musso sídlí v Barbarescu v regionu Langhe v oblasti Piemonte. Rodiná historie se datuje až do roku 1698, kdy zde byl Giacomo Filippo Musso starostou. V této vínu zasvěcené vesnici rozvinulo vinařství Musso svou vlastní historii, jejíž rysy se často shodují s širšími událostmi, které poznamenaly cestu celé společnosti.

Vinařství Musso bylo založeno v roce 1929 a shoduje se s jedním z nejkritičtějších okamžiků italské ekonomiky a světa, rokem „Velké hospodářské krize“, která svrhla mýty a struktury, které se zdály nepřemožitelné. V těch letech bylo těžké zvládat každodenní život a shromažďovat zdroje pro přežití. Přesto Sebastiano Musso, narozený v roce 1906, neztratil odvahu. I když zůstal sám v mladém věku po předčasné smrti svého otce, našel sílu bojovat a založil malé vinařství v Barbarescu.

Neměl moc vinic, jen „3 giornata piemontese“ (o něco více než jeden hektar, 2,62 giornata se rovná 1 hektaru), jednu v lokalitě Cavanna a jednu na svahu Ronchi. Bylo to málo, ale pro začátek to stačilo. Obdělával vinice, začal vyrábět vlastní víno.

Následující roky byly velmi těžké, druhá světová válka i poválečná léta. Přesto dokázal udržet výrobu vína i jeho prodej a překonávat obtíže. Rok od roku se trhy rozšiřovaly. Počátkem šedesátých let pochopil, že k pěstování a výrobě bude potřeba více hroznů a také více zaměstnanců ve vinicích a vinařství. Světlo pokroku začalo ukazovat jeho odrazy v dálce.

Bylo to v šedesátých letech, kdy jeho syn Augusto, který před časem odešel do Turína hledat nový lepší život ve městě v technickém oboru, přemýšlel o svém rozhodnutí a věděl, že je čas vrátit se domů. Nechal za sebou světla velkoměsta a věděl, že v Barbarescu na něj čeká rodina a vinařství. Jeho poslání bylo starat se o rodinný podnik a následovat tradici předků.

V roce 1966 získalo Barbaresco, víno, kterému jeho otec Sebastiano zasvětil svůj život, kontrolované označení původu (DOC) a toto uznání vyvolalo velký zájem o víno. velký zájem. Začátek roku 1968 byl pro zemědělství počátkem nové éry, zejména ve vinařství a enologii. Augusto svým návratem do vinařství přinesl nový mladiství elán a nadšení. Vinařství z toho profitovalo a v následujících letech Sebastian a Augusto rozšířili své vinice koupí pozemku na kopci Pora a celé farmy v Rio Sordo.

Dnes je vinařství ve znamení silných a cílevědomých můžů. Prvním z nich je Valter Musso, mladý vinař, který vstoupil do rodinného vinařství v polovině osmdesátých let, dnes je zralým mužem a šéfem vinařství, dohlížejícím na práce na vinici a kvalitu výroby. Dalším je jeho syn Emanuele, který ho podporuje s prodejem vína, a jeho vnuk Luca Accornero, který se stará o práci na vinicích. Jejich schopnosti a vzájemný respekt k práci toho druhého vytvořili dokonalou synergii.

Vinice, celkem asi 10 hektarů, jsou převážně v kopcích Barbaresco a jsou osázeny tradičními odrůdami (Nebbiolo, Barbera, Dolcetto a Freisa) spolu s univerzálním Chardonnay. Jedná se o čtyři nejprestižnější viniční polohy (cru) Barbaresco: Pora, Rio Sordo, Ronchi a Cavanna.

Hlavní hvězdou vinařství je odrůda Nebbiolo s cca 50% podílem jejich celkové plochy vinic.