Oblast Toskánsko


>> Carpineto <<

obec Greve in Chianti, oblast Chianti, region Toskánsko, Itálie

Historie vinařství se začíná psát v roce 1967 když Giovanni Carlo Sacchet a Antonio Mario Zaccheo založili vinařství Carpineto s cílem produkovat mezinárodně proslulá červená vína v oblasti Chianti. Na tehdejší dobu to byla revoluční myšlenka, jelikož vína z Chianti se řadila mezi zcela obyčejná vína. 

Oba partneři viděli v Toskánsku obrovský potenciál, kde mohli vyrábět skvělá vína použitím nejmodernějších technik a zvyšováním kvalitativních standardů té doby. A uspěli. Pod jejich vedením se vinařství Carpineto stalo značkou s mezinárodním úspěchem, která v současné době vyváží své výrobky do 70 zemí světa.

Jejich červená vína se proslavila díky jejich vyjímečné intenzitě a také schopnosti velmi dlouhého zrání. Jedinečné je také jejich školení vín. Riserva zraje o 6 až 12 měsíců déle než vyžadují pravidla pro místní vína nesoucí označení DOCG. Valnou většinu vín tvoří vína prestižních apelací. Jsou to vína červená z nichž většina se pyšní označením Riserva. Vinařství je úspěšné na domácích i mezinárodních soutěžích a výstavách.

Nezbývá než ochutnat. Připijme si na krásu Toskánska.


>> San Fabiano Calcinaia<<

obec San Fabiano, oblast Chianti, region Toskánsko, Itálie

Příběh Vinařství San Fabiano di Calcinaia začal v roce 1983, kdy Guido Serio a jeho manželka Isa koupili pozemky ve vesnici San Fabiano, která se nachází ve slavné oblasti Chianti Classico v Toskánsku. Nachází se mezi Florencií a Sienou, na území Chianti Classico, kde jsou vinice San Fabiano Calcinaia pýchou Toskánska. Zemědělství a vinařství je zde převládající činností, jejichž klimatické a půdní podmínky a geografická poloha je činí zvláště ideálními pro výrobu vysoce kvalitních vín.

Ve vinařství San Fabiano Calcinaia, jsou zcela oddáni kvalitě svých vín. Pěstují, sklízí, vyrábí a lahvují svá vína v souladu s velkou tradicí Chianti, avšak za použití ultramoderních technik a zvláštního stylu, které jí rok co rok získávají uznání těch nejlepších Italských kritiků. Svá vína prodávají po celém světě.


>> Palazzo<<

obec Montalcino, oblast Montalcino, region Toskánsko, Itálie

Možná to byla čirá náhoda nebo zvláštní znamení osudu, že v roce 1983 koupil Cosimo Loia panství „Palazzo“, které neslo stejné příjmení jako jeho manželka Antonietta. Malebná farma na jihovýchodní straně Montalcina, v nadmořské výšce 320 metrů nad mořem, skládající se z dvanácti hektarů pozemku. Zde manželé našli zemi eocénního původu, vyprahlou a kamenitou, zvláště vhodnou pro pěstování vinné révy. Usadili se na tomto idylickém místě a šli za svým snem žít v Montalcinu a vyrábět jedno z nejlepších vín na světě, Brunello.

Oba synové země, kteří se narodili v Itálii do rodin rolnického původu, Cosimo a Antonietta, měli od raného věku společnou lásku k zemědělství a znalosti tohoto odvětví, které byly výsledkem jejich zkušeností. Krátce po svatbě se však přestěhovali nejprve do Anglie a poté do Skotska, kde si otevřeli restauraci. Zatímco si užívali dobré životní úrovně ve Spojeném království, cítili nedostatek půdy a nostalgie je přiměla vrátit se do Itálie, do tohoto kouzelného koutu Toskánska.

Právě zde v roce 1986 spolu se svými dětmi zahájili výrobu vína. V prvních letech, kdy byla réva ještě mladá, se věnovali výrobě stolního vína. Následně přešli do Rosso di Montalcino a v roce 1995, když dosáhli devíti let nezbytných pro správné dozrání révy, mohli konečně oslavit první sklizeň, která je po několika letech zrání přivedla k prodeji jejich prvního ročníku Brunella.

V průběhu let až do současnosti se rodina Loia-Palazzo rozrostla, stejně jako sklep a především kvalita vín, která dosáhla úrovně dokonalosti, která odráží integritu a obětavost.