28 Oct
28Oct



Tradiční alsaská specialita Bäckeoffe je vydatným jídlem, které si určitě zamilujete. Jde v podstatě o jídlo z jednoho hrnce inspirované německým "eintopfem". 

Bäckeoffe neboli potée boulangère znamená v překladu pekařův zapečený masový pekáč. Variací tohoto receptu je poměrně hodně, ale tento náš recept zaručeně pohladí Vaše chuťové pohárky.

Jídlo je poměrně jednoduché a když dodržíte všechny důležité ingredience oblíbíte si ho. Toto jídlo prý přinášely alsaské ženy svým mužům pekařům ráno v den velkého prádla.

Co budeme potřebovat na 4 porce:

250 g jehněčího masa (nejlépe plece nebo kýty)

250 g vepřového masa (plec nebo krkovička)

1 ks vepřové nožičky nebo ocásku (podle toho co máte raději)

1 ks hovězí žebírko

500 g brambor nakrájených na plátky

3 ks pórků (pouze bílá část) nakrájené na kolečka

3 ks cibule nakrájené na plátky

2 ks mrkve nakrájené na kolečka

1 malý celer (nebo půlka většího) nakrájený na plátky

10 stroužků česneku (může být méně i více dle chuti) nakrájeného na plátky

1 l suchého bílého alsaského vína - nejlépe Rieslingu

200 ml vody

100 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou)

4 ks bobkového listu

3 ks hřebíčku

2 snítky čerstvého tymiánu

sůl (podle chuti)

čerstvě namletý pepř (podle chuti)

Postup:

Den předem si připravíme maso, které nakrájíme na malé kousky. Ocásek nebo nožičku a hovězí žebírko necháme vcelku. Maso vložíme nejlépe do litinového hrnce, osolíme, opepříme a zalijeme vínem, přidáme několik stroužků česneku, bobkový list, hřebíček a tymián, pořádně promícháme a necháme marinovat ideálně 24 hodin.

Druhý den předehřejeme troubku a nastavíme teplotu na 180°C. Hrnec nebo zapékací formu pěkně vymažeme nejlépe domácím sádlem a na dno poklademe plátky brambor a pórku. Dále ve vrstvách poklademe marinovaným masem, nakrájenou zeleninou a zbylými stroužky česneku. Na závěr opět poklademe nakrájenými bramborami.

Tak a teď to nejdůležitější. Celé to zalijeme vínem z marinády tak, aby byl pokrm zalitý cca do dvou třetin. V případě potřeby dolejeme vodou, ale je lepší ještě přidat víno, můžeme i domácí vývar. Hrnec nebo zapékací formu přikryjeme víkem a necháme 2-3 hodiny péct než maso změkne. Na stůl podáváme v hrnci či formě a každý si nabírá podle chuti. Přílohou může být míchaný salát nebo samotné listy salátu. 

Pokud z ekonomických důvodů nepoužijete na marinádu víno z Alsaska, můžete použít jakékoliv suché víno odrůdy Ryzlink nebo Rulandské bílé. Rozhodně nedoporučujeme použít levné vína ze supermarketu nebo pochybná sudová vína. Použité chemické šmakulády (barviva, přidaný cukr atd.) by mohly výsledný pokrm úplně zkazit.

Bäckeoffe nejlépe chutná s alsaským vínem. Ochutnejte k němu třeba vína z prestižního vinařství Domaine Bott Frères.

Dobrou chuť a na zdraví!



Komentáře
* E-mail nebude na webu zveřejněn.