Víno měsíce - březen 2023

Lirac Ferme Romaine 2019 AOP BIO - Domaine Lafond 



TOP červené víno z jižní Rhôny z vinařství Lafond. Jedná se o cuvée složené z odrůd Grenache, Syrah a Mourvèdre. Vyrábí se pouze v těch nejlepších ročnících. Vinice na kterých zrály hrozny pro toto víno leží v terroir známé vinařské obce Lirac. Vinice zde mají skalnaté podloží s pískem, vápnem a jíly. Tento terroir dává vínu jeho nezaměnitelný charakter. Hrozny jsou sbírány zásadně ručně. Je to jediný způsob, jak dosáhnout nejlepší kvality. Selekce hroznů se provádí přímo na vinici a hrozny jsou do sklepa dopraveny nepoškozené, v ideální kondici bez oxidačních jevů. To je také nejlepší způsob, jak nepoškodit vinnou révu a zachovat budoucnost vinice. Po drcení a destemování hroznů macerace hroznů po dobu 14-20 dní při regulované teplotě. Poté následuje fermentace a lisování. Vína zrají 3-4měsíce v nových dubových sudech a následně ještě 6 měsíců na láhvi.


Mohutné a dobře postavené víno, sytě rubínové barvy s fialovými odstíny. Komplexní vůně vanilky, ovoce a třešní. V chuti   je bohaté s velmi dobrou strukturou. Najdeme v ní tóny červeného ovoce, vanilky a pepře. Jedná se o hladké a bohaté víno s velmi dobrou délkou.

Doporučujeme ke grilovaným masů, pizze, lehčím sýrům a zvěřině.

Doporučená doba archivace: 5-10 let. 

Ocenění: Robert Parker 2017: hodnocení 94/100 - ročník 2015  


Domaine Lafond 

Historie vinařství se datuje až k roku 1780, kdy se Pascal Odoyer, velký strýc Jean-Pierre Lafonda a starosta obce Tavel, stal jedním z prvních pěstitelů vína v této vinařské obci. Jeho vinařství se bude dědit z otce na syna. V roce 1948 dědeček Pascala Lafonda Valéry Taulier staví první soukromý sklep v Tavelu. Hodně přispěje k propagaci místních vín a vytvořením vazeb s obchodníky s vínem. 

V roce 1970 Jean-Pierre Lafond, syn Valéryho Tauliera, staví vlastní vinařství. Jako milovník dostihů pojmenoval svůj vinařský statek „Roc-Epine“ jako vzpomínku na Roquepine jako slavný dostih. A tak se zrodilo vinařství Domaine Lafond Roc-Epine. V roce 1978 Pascal Lafond, syn Jean-Pierra Lafonda, začíná pracovat ve vinařství. Se svým otcem se rozhodnou prodávat vína výhradně v lahvích (Tavel, Lirac a Côtes du Rhône). 

V roce 2001 udělají velký skok přes Rhônu a kupují  první pozemek v Châteauneuf du Pape. Ve vlastnictví rodiny je pouhých 87 árů, což vydá na roční produkci 4 000 lahví. V roce 2009 bylo ve vinařství učiněno velké rozhodnutí, které vedlo k zahájení ekologické certifikaci. Ve vinařství nepoužívají žádné pesticidy, herbicidy ani jiné chemické výrobky. Celá produkce je tedy v BIO režimu. 

V roce 2012 pak vinařství získává oficiální BIO certifikaci. V roce 2015 začíná na vinařství pracovat nová krev, syn Pascala Lafonda, Jean-Baptiste Lafond, který předtím ukončil studium enologie v Beaunes. 

NAŠE HODNOCENÍ: 93/100 b.