19 Apr
19Apr

Masové kuličky jsou v různých receptech populární snad všude na světě. My si uvaříme italskou klasiku Polpette casalinghe al sugo, tedy masové kuličky v rajčatové omáčce.

Příprava tohoto lahodného jídla je poměrně jednoduchou záležitostí a určitě Vám bude chutnat.

Polpette jsou v podstatě malé italské karbanátky, které se vaří v rajčatové omáčce. Nic složitého.

Na 4-6 porcí budeme potřebovat:

500 g mletého masa (já používám směs 50 % vepřové a 50 % hovězí) můžete koupit, ale lepší je umlít doma

100 g  Mortadelly (s Mortadellou je chuť mnohem lepší, ale můžete ji vynechat)

nastrouhaný sýr Parmezán (Parmigiano-Reggiano) nebo Pecorino 

pozn. za mě je lepší Pecorino, protože je chuťově výraznější

plechovka 300 ml ml pasírovaných rajčat (passata di pomodoro) 

pozn. doporučuji koupit italská jsou sice dražší, ale chuťově mnohem lepší (mají např. v TESCO)

1 vajíčko

2 cibule

olivový olej

pečivo namočené v mléce (1 rohlík, veka apod.)

strouhanka

víno (bílé nebo červené) já raději volím červené

sůl, pepř příp. chilli paprička

pár lístků čerstvé bazalky (pokud nemáte můžete použít i sušenou)

volitelně hovězí vývar,  2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce Balsamicca, koření na mleté maso, česnek

Příprava:

Začneme tím, že si v misce namočíme do mléka nakrájený rohlík (necháme máčet cca 5 minut).

V míse smícháme mleté maso s namletou Mortadellou, nastrouhaným sýrem  Parmezán nebo Pecorino, osmaženou cibulkou a namočeným rohlíkem či jiným pečivem. Přidáme 1 vejce a trochu stouhanky, osolíme a opepříme (můžeme přidat i lehce koření na mleté maso). Do směsi, kterou pořádně propracujeme (nejlépe ručně) přidáme nadrobno nasekanou čerstvou bazalku (nebo sušenou). 

Z takto připravené směsi si  vytvarujeme kuličky o velikosti 3-5 cm. Když je uděláte o velikosti 3-4 cm, budete jich mít ve výsledku klidně i 40 ks. Pokud nejste velcí jedlíci, můžete jich pár odložit a zamrazit pro pozdější využití. 

Masové kuličky můžete osmahnout na olivovém oleji v pánvi, kde před tím krátce osmahnete chilli papričku a na plátky nakrájený česnek. Nebo je můžete dát zapéct do trouby ve vymazaném pekáči na 20 min. Oba postupy jsou výborné.

Mezitím co se nám budou dělat masové kuličky, nachystáme rajčatovou omáčku. Ve větším hrnci orestujeme 1 cibuli a s ní trochu česneku. Pak zarestujeme 2 lžíce rajčatového protlaku a zakápneme lžící Balsamicca. Přilijeme trochu vína a necháme odpařit alkohol. Po krátkém provaření nalijeme do hrnce pasírovaná rajčata, která povaříme. Můžeme nebo nemusíme přidat hovězí vývar, opět krátce provaříme a nakonec připravenou rajčatovou omáčku dochutíme solí, pepřem a lístky bazalky. Pomocí tyčového mixéru omáčku pěkně promixujeme. Do takto připravené omáčky vložíme osmahnuté nebo opečené masové kuličky a necháme vařit ještě cca 20 minut.

Italské masové kuličky s rajčatovou omáčkou podáváme s těstovinami (Spaghetti, Tagliatelle) nebo s italským bílým chlebem. Na talíři můžeme ozdobit lístky bazalky.

K tomuto oblíbenému italskému pokrmu doporučujeme, jak jinak, než italské víno. Vyzkoušejte třeba toskánské Chianti nebo Primitivo z oblasti Puglia.

Přejeme Vám dobrou chuť. Buon appetito! 


Komentáře
* E-mail nebude na webu zveřejněn.